Karadeniz’in Yalancı Cenneti: Huser Yaylası .png

Karadeniz’in Yalancı Cenneti: Huser Yaylası

Editör: Muhammed Emin Çetin

radeniz’in Yalancı Cenneti: Huser Yaylası


Karadeniz’in doğusunda, Rize’nin şu sıralar en uğrak noktalarından olan Huser Yaylası’na biraz daha yakından bakmaya ne dersiniz? Muhteşem doğası, eşsiz manzarasıyla Huser Yaylası, doğa tutkunlarının vazgeçilmez duraklarından bir tanesi.


Yayla Kültürü ve Yaşantısı


Yaylacıların Mayıs sonu gibi yaylaya göç etmesiyle hayvancılığın ve turizmin canlandığını söylemek mümkün. Özellikle büyükbaş hayvancılığın yapıldığı yaylada, taze tereyağından peynire, kaymaktan yoğurda hemen hemen her süt ürününü taze bulabilmek yaylaya olan ilgiyi arttırmakta.

Huser Yaylası’nda da Karadeniz’in hemen her yerinde olduğu gibi bizleri ahşap evler karşılamakta. Evler bölgenin iklim koşullarına ve hayvancılığa uygun olacak şekilde yapılmış. Doğanın içinde yeşili ve maviyi aynı anda görmeyi seven yöre halkı evlerde geniş pencereler ve büyük verandalar kullanmayı da ihmal etmemiş.



Doğal Güzellikler ve Eşsiz Manzara


Kaçkar Dağlarının eteklerinde, 2400 rakımda bulunan Huser Yaylası özellikle dağcılar, fotoğrafçılar ve doğaseverler için biçilmez kaftan. Yayla, manzara izlemeyi sevenlere, yerleşimi itibarıyla, 360 derece panoramik bir görsel şölen sunuyor. Hava koşulları el verdiğince özellikle gün batımı izlemeyi sevenler için nefes kesici bir manzarayla karşılaşmak mümkün. Güneş batmak üzereyken turunculaşan gökyüzü, ayaklarınızın altına çöken bulutlar ve size eşlik eden sıcacık çay…

Huser Yaylası, Kaçkarların eşsiz buzul manzarası ve ortalama 2 metreyi aşan kar kalınlığıyla kış mevsiminde de görülmeye değer olduğunu gözler önüne seriyor. Yayla, kış aylarında yurt dışından gelen heliski sporcularına da ev sahipliği yapıyor.



Ulaşım ve Konaklama


Huser Yaylası, belki de çevresinde ulaşımı en zor yaylalardan bir tanesi. Virajlı, dik, dar ve toprak yolları yaylayı ziyaret edenlere zor bir sürüş yaşatıyor. Yayla yerlileri, gelen misafirlere özellikle arazi araçlarıyla ya da bölgeyi bilen şoförlerle yola çıkmalarını tavsiye ediyor. 

Bölgede konaklama yapmak her yiğidin harcı olmasa gerek. Şu sıralar sık sık gördüğümüz çadır kamplarını Huser Yaylası’nda yapmak pek mümkün görünmüyor. Bunun önündeki en büyük engel yine yaylanın konumuna bağlı hava şartları. Özellikle geceleri aniden düşen hava sıcaklığı ve sert esen rüzgar kampçıları oldukça zorluyor. Yaylada konaklamak isteyen misafirler için birkaç pansiyon yayla yerlileri tarafından işletilmekte.



Yaylaya Ulaşım Rotaları


Huser Yaylası’na ulaşım Çamlıhemşin üzerinden ya da Pokut Yaylası üzerinden sağlanır. Benim önerdiğim rota Çamlıhemşin üzerinden gelinen yoldur çünkü sağ tarafınızda muhteşem ihtişamıyla Fırtına Deresi, sol tarafınızda ise yeşilin her tonuyla sizi karşılayan ağaçlar ve orman. Ayrıca Çamlıhemşin’in merkezi şirin, mütevazı evler ve sıcakkanlı insanlarla doludur. Gelmişken görülmesi gerektiğini düşündüğüm yerlerden.

Bir diğer rota da Pokut Yaylası’ndan Sal Yaylası’na geçilerek ulaşılan yoldur. Bu rota daha çok doğa yürüyüşü yapmayı sevenler ve çevreyi keşfetmek isteyenlerin tercih ettiği bir rota. Tabi ki bu rotada da birbirinden güzel manzaralara şahit olmanız mümkün.


Yürüyüş Rotaları


Huser Yaylası konumu itibarıyla Kaçkar Dağları’nın eteklerinde bulunan yaylaların çoğuyla komşu. Böylece Pokut, Sal, Gito ve Avusor gibi yaylara ve zirvelerdeki göllere yürüyüş rotaları sunuyor. Yürüyüş yapacaklara önerim hava şartlarına uygun teçhizatla ve bölgeye hakim bir rehber eşliğinde yola çıkmaları.


Yaylada Yaban Hayatı


Karadeniz deyince hemen herkesin aklına gelen güzel yemyeşil ormanlar birçok yabani hayvanın da yaşam alanı. Yabani hayvan deyince gözünüz korkmasın. Özellikle gündüzleri ne ayı ne çakal ne de yaban domuzu görmeniz pek mümkün değil. Fakat geceleri, acıkan çakalları ve yaban domuzlarını görmezsiniz dersem yalan söylemiş olurum. Yöre insanları buna da kendi yöntemleriyle bir çare bulmuş tabi ki. Hava karardıktan sonra, bir tür havai fişek olan ve patlayan, ses çıkaran torpil kullanırlar. Torpil, hem ses hem de kıvılcım çıkardığı için yaban hayvanlarının yerleşim yerlerine yaklaşmasını engeller.



Huser ve Turizm


Huser Yaylası, Türkiye’nin özellikle son zamanlarda değer kazanan bir turizm bölgesidir. Gerek doğası gerek kültürel zenginlikleri gerekse macera dolu aktiviteleriyle ziyaretçilerine kucak açıyor. Yaylaya her gün özellikle gün batımını seyretmek için yüzlerce tur aracı ve hususi araç çıkıyor. Ayrıca yayla yerlileri de kendi işletmeleriyle hem maddi gelir elde ediyor hem de çevre ekonomisine katkı sağlıyor. 



Huser yaylası hem yerli hem de yabancı turistleri, temiz havasıyla, eşsiz doğasıyla ve kusursuz manzarasıyla ağırlıyor. Kendinizi dinlemek ve manevi açıdan doymak için yaylalar biçilmez kaftan. Tabi ki Huser Yaylası da o yaylalardan bir tanesi. Herkesin hayran kaldığı, bakmaya doyamadığı bulut denizi sizleri de ziyaretine bekliyor.

İlgini Çekebilir

\img\blog\c1bfe5ce-e497-41b0-b742-3fd97f217b51.jpg .png
Gezi Karadeniz’in Yalancı Cenneti: Huser Yaylası elif can - 29/09/2024