Mağara Resimleri .png

Mağara Resimleri

Editör: Ömer Faruk Duman

Günümüzde olduğu gibi ilk çağlarda da insanoğlu resim çizerek bir şeyleri izah etmeye, anlatmaya çalışmıştır. Bu tarihler yaklaşık günümüzden 40 bin yıl öncesine yani Paleoitik Çağ denilen döneme dayanmaktadır. Bu çağda insanlar mağara duvarlarına resimler çizmiştir. Mağaranın giriş kısmından ziyade ücra köşelerine resimler yapmışlardır. Bunun sebebi ise mağaranın iç kısımlarında barınmalarıdır. Yani kendilerini güvende hissettikleri alanlarda resimler yapılırdı. Neden resim yaptıkları sorusuna gelecek olursak; bunun cevabı günümüzde bile hala bilinmemektedir. Bu resimler o zamanki insanların hayali miydi, yoksa yetenekleri sadece bu kadar mıydı... Çizilen resimler ağırlıklı olarak at, sığır ve boğa gibi iri hayvanlardır. Bu tür iri hayvanların resmedilme sebebi ise bir çeşit ritüel ve büyü yapılmasıdır. Çizilen hayvanın avlanmış hayvan olma olasılığı yüksektir. Yani avladıkları iri hayvanların güçlerinin avcılara geçtiğine inanılırdı. Mağaralarda hayvan figürleri dışında el resimleri de bulunmuştur. Ellerinin iriliğine bakılacak olursa da ressamların muhtemelen erkek olduğu varsayılır. Hem avcı hem ressam olmaları da bu durumu bizlere açıklamaktadır.



Duvarlara çizilen resimlerin doğal malzemelerden yapıldığını söyleyebiliriz. Dünyanın bilinen ilk boyası olan ¨Aşıboyası¨ ile kırmızı rengini elde ediyorlardı. Sopa, yaprak gibi materyallerle de çizim yapıyorlardı. Bazı taş kabartmalardan yardım alarak 3 boyut etkisi dahi verebilmişlerdir.



Dünyadaki birçok kültürde mağaraya resim çizme sanatı halen mevcuttur. Bu sanatın bir diğer adı da “Paryetal Sanat”tır . Mağara sanatı dendiğinde aklımıza Lascaux Mağarası gelmelidir. Fransa`da bulunan Lascaux Mağarası'nda  ortalama 600`den fazla paryetal duvar resmi mevcuttur. Bu resimler mağaranın hem iç duvarını hem de tavanları süslemektedir. Bizlere de bu güzelliği izlemek kalıyor.

İlgini Çekebilir

\img\blog\salıncak-rokoko.jpeg .png
Eser Analizi Salıncak Melek Karaca - 29/09/2024
\img\blog\lascaux.jpeg .png
Eser Analizi Mağara Resimleri Melek Karaca - 29/09/2024
\img\blog\69cee7.png .png
Eser Analizi Ophelia Melek Karaca - 29/09/2024